huon www.huon.ro huon.ro hunedoara expres hunedoara online deva stiri deva ghid tv cuvantul liber www.huon stiri locale deva stiri din deva ajofm hunedoara natura prietena mea cuvantul liber hunedoara raliul hunedoarei 2008 accident la gosa accident grav pe dn7 concert holograf deva huon .ro acident gosa raliu pers cu handicap hunedoara inspector dumitru rusu hd scoala de soferi cipro bihor online votare holograf la deva stiri hunedoara rar deva fata zilei alin olariu www huon.ro www.party.huon.ro animale caraghioase nopti albe (ziua tineretului deva) agentii turism din deva si hunedoara teze cu subiect unic la clasa a8a www publitim de hunedoara ultimele stiri petrosani actualitatea hunedoreana pensiunea olimpia deva aeroport hunedoara stiri de deva udmr petrosani pensiuni deva www peisaje meteo deva real deva sex deva sex party mantea mauricio ochmann consiliul judetean hunedoara consiliul judetean hunedora cjhunedoara hunedoara cj hunedoara primaria mintia hunedoara judetul hunedoara www cj hunedoara net deva sala administratia geopark dinozauri parcul national retezat imagini consiliu judetean hunedoara consiliul judetean hd hunedoara county cj hunedoara contact administratia pietelor publice deva calendar al targurilor 2008 dgaspg caiet sarcini public trustul de constructii hunedoara tariful curselor judetene arr imagini cu biserica nr 1 deva pnl hunedoara bucalet victor bibliografie jud hunedoara parteneriat public-privat consiliul jud.hunedoara cadru natural hunedoara consiliul judetean hd. infiintarea autoritatii de autorizare pentru serviciile de transport public local indicatori de performanta ai serviciului de iluminat public ministerul internelor si reformei administrative hunedoara biblioteca academiei a romaniei bibliografii prezentarea fondului funciar din romania inspectoratul scolar judetean hunedoara lucrari miniere usoare pentru carbune consiliul judeŢean hunedoara lupsa elena - deva judetul hunedora mircea molot tel mintia deva pe dn romtelecom orastie www hunedoara ro cj hunedoara.ro

joi, 16 august 2007

Municipiul Hunedoara

Este situat in partea centrala a judetului, la 220 - 270m altitudine, pe valea Cernei, la 19 Km de municipiul Deva, ocupa o suprafata de 97 Km2.

Obiectivele turistice ale localitatii Hunedoara sunt datorate conditiilor naturale, vietii istorice si culturale continue si indelungate pe aceste meleaguri.

Pitorescul zonei, existenta izvoarelor de ape minerale recunoscute pentru calitatile lor curative, fondul cinegetic, precum si bogatia si varietatea elementelor de arhitectura, arta populara si folclor, ofera posibilitati de turism pe gustul fiecaruia.

Asezata la poalele muntilor Poiana Rusca, munti cu altitudinea sub 1.400 m, dar masivi, sub forma unui scut alcatuit din sisturi cristaline, impletite cu roci vulcanice si calcare, cu un relief etajat, rauri dispuse radiar, vai adanci cu caracter epigenetic rezultand sectoare de chei (Cernei, Runcului, Sohodolului), in care vaile contrasteaza cu culmile netede pe care s-au dezvoltat asezarile padurenilor, iar pe formatiunile calcaroase din Nord si din Est s-au dezvoltat pesteri (Nandru), iar pe rocile vulcanice maguri, localitatea reprezinta o mare oportunitate de dezvoltare a bazei turismului montan, avand acces pe drumuri modernizate spre fiecare din statiunile montane inconjuratoare, unde se pot practica toate sporturile montane (alpinism, ski etc.)

Relieful este reprezentat prin dealuri si glacisuri piemontane, cu altitudini de 300 400 m, la care se adauga Valea Cernei cu lunci largi si trasee bine exprimate.

Zona reprezinta o cale de acces spre cetatile dacice din Muntii Orastiei (cetatile Blidaru si Costesti), spre depresiunea Hategului (Ulpia Traiana Sarmizegetusa) si spre Geoagiu Bai, statiune recunoscuta national pentru apele termale si minerale. In partea sudica a Muntilor Metaliferi exista izvoare de ape minerale la Trestia, Hartagani, Paulis, Boholt, Geoagiu, Bozes, Bacaia, Banpotoc, Chimindia, Rapolt, Carpinis, Rapoltel etc.

Mandria Hunedoarei, Castelul Corvinestilor reprezinta cel mai important monument laic de arhitectura gotica din Romania. Intrarea in castel se poate face prin poarta de pe latura de vest (sec. XV) peste podul din lemn, construit peste paraul Zlasti. La dreapta intrarii se afla o constructie P+1, cu Sala cavalerilor construita in stil gotic, la parter, in timpul lui Ioan de Hunedoara (in 1452). La etaj se gaseste Sala Dietei, cu acces printr-o scara exterioara, pe poarta avand pe timpane stema familiei Corvinilor. Sala Dietei a fost transformata de Gabriel Bethlen. Se gasesc medalioane figuri cu Matei Basarab, Vasile Lupu. Urmeaza turnul Capistrana, denumit astfel dupa numele unui calugar de la curtea lui Ioan de Hunedoara. Aripa sudica poarta denumirea de Zolyom, care continea si locuinta lui Ioan de Hunedoara, desfiintandu-se poarta de la sud. La sud-est se afla Bastionul Alb, ridicat de Bethlen, construita in timpul lui Gabriel Bethlen, iar galeria in 1873. Intre aceasta aripa si capela in stil gotic din secolul XV (fiind cea mai importanta si originala parte a castelului) se gaseste o fantana sapata in stanca, adanca de 30 m, cu o inscriptie pe zid cu litere turcesti. Spre nord-vest se afla Aripa Matia, in stil Renastere si mai multe turnuri de veghe, dintre care se remarca Turnul buzduganelor spre exterior. In exterior pe latura sudica se gasesc galeria si turnul Ne boisa, construit de Ioan de Hunedoara, pastrat nealterat.

Biserica Sfantul Nicolae a fost construita dupa 1458, in baza aprobarii date de catre Matei Corvin Sarbilor si valahilor de a-si construi o biserica, pe locul unei biserici distruse in 1450, din initiativa calugarului catolic Capistrano. In 1634 s-a adaugat un pronaos dreptunghiular, apoi in 1827 s-a adaugat turnul clopotnita de pe latura de vest. Pictura este datata din 1654.Deasupra usii se gaseste o inscriptie care pomeneste zugravirea bisericii intre anii 1634-1654 de Eu Caian Constantin si Stan zugravi.

Biserica Reformata de astazi a fost construita in anul 1644, de Bethlen Peter si sotia acestuia, proprietarii feudali ai castelului din Hunedoara. Este o biserica tip sala. Absida altarului se gaseste in prelungirea navei, avand numar impar de laturi.Turnul-clopotnita este amplasat deasupra intrarii, situate pe latura de vest si este de factura baroca. Orga bisericii dateaza din 1882.

Niciun comentariu:

Photobucket
Romanian Top66